The winner takes it all

Het winterse veld lag klaar voor een potje voetbal op het scherp van de snede en de belangen waren groot. De eerste plek was de prijs voor de winnaar uit het treffen tussen de E1 van VOAB en de tegenstanders van ’t Zand. De spanning was te snijden in het verder feeërieke VOAB complex waar de groene kunstgrasmat overdekt was met rijp. De mannen in het blauw/oranje hadden ook wat goed te maken tegen de rode duivels uit Tilburg. Een smadelijke nederlaag was hen ten deel gevallen in de uitwedstrijd van een paar weken geleden, maar het selectieteam was klaar voor een revanche.

Ook trainer Cees van Kappel en leider Laurens Embregts waren klaar voor de strijd en bleven trouw aan hun drie-één-één-drie opstelling. De onconventionele opstelling leidt tot wisselende successen, maar de ervaren trainer houdt van een sterke as in zijn team. “De creatieve spelers moeten een centrale rol hebben op het veld”, aldus de trainer die al decennia lang de voetbalvelden betreed. “En de vleugelspelers en backs krijgen zo veel ruimte met rushes langs de zijlijnen” vult de trainer later aan om zijn voetbalfilosofie te vervolmaken. Er zit inderdaad veel voetballend vermogen in het team van Van Kappel. In de tijd waar opportunistisch voetbal de dienst lijkt uit te maken is het gewaagd om opbouwend voetbal te spelen. De lange ballen naar voren spelen om vervolgens druk te zetten op de verdediging van de tegenstander is het motto van menig voetbalcoach. “Maar het oog wil ook wat en dat vraagt om opbouwend voetbal” zegt leider Laurens uit het beroemde Goirlese voetbalgeslacht Embregts desgevraagd om zijn voetbalvisie van commentaar te voorzien. Met zijn stoïcijnse blik op het veld gericht houdt het de verrichtingen van zijn team nauwlettend in de gaten.

Gelijkwaardige eerste helft

De strijd ging gelijkwaardig op in de eerste helft. De teams waren aan elkaar gewaagd, maar de beste kansen waren uiteindelijk voor het thuisteam. De eerste kans was voor Kars Verheijden met een afstandsschot probeerde hij de keeper te verschalken, maar zijn schot miste het doel op een haar. De één tegen nul viel toch nog laat in de eerste helft. Topscoorder Cas Embregts liet de keeper kansloos uit een prachtige dieptepass van middenvelder Stijn van der Wal. De middenvelder is koning van de pass en bediende de voorhoede met snijdende voorzetten. Linksbuiten Axel Spijkers had nog een mooie kans. Met zijn gouden linkerbeen scoort hij soms uit onmogelijke hoeken, maar Axel passte de bal naar spits Cas die de kans niet kon verzilveren. De tegenstander had maar één kans nodig om de rust in te gaan met een gelijke stand. Een afstandsschot werd net niet gepareerd door de koningin van het veld keepster Babet van Burk. De keepster hield haar doel verder schoon en kon zich opmaken voor een spannend vervolg in de tweede helft.

Overwicht voor VOAB

De tweede helft bleef zinderend met uitstekende kansen voor de Goirlenaren. De robuuste verdediging met centraal Boaz Kortink is een uitstekend slot op de deur. Sober, gedegen en in dienst van het team hield hij de defensie op scherp. Rechtsachter Fynn Feringa speelde een zeer goede wedstrijd en stond aan het begin van het derde doelpunt. Met een splijtende dieptepass bracht hij Job Wilborts in stelling. De getalenteerde rechtsbuiten is een lust voor het oog en is pas aan zijn tweede jaar in het voetbal bezig. Job zette spits Cas vrij voor het doel die hield zijn hoofd koel en passeerde de keeper met een nauwgezet schot. Met nog tien minuten op de klok was de winst binnen bereik. Zeker werd deze toen Stijn de drie tegen één scoorde. Daar was een gevecht aan vooraf gegaan op het middenveld. Max Akkermans de kilometervreter gaat nooit een strijd uit de weg. Max veroverde de bal en met prachtig combinatievoetbal over bijna alle  delen van het veld belandde de bal bij Stijn die koelbloedig afrondde. Met de drie tegen één was de buit binnen, maar het team had nog wat recht te zetten uit het eerste treffen met de Tilburgers. De laatste aanval werd opgebouwd vanaf links. Cas – in de belangstelling van NAC- Fouchier met zijn tomeloze energie passte de bal naar Tijmen Broos. De linksbuiten is een begenadigd voetballer en gelukkig goed hersteld van een vervelende blessure. Met een rush over links bracht hij de bal naar voren waar alweer aanvaller Cas kon afronden. Hij bracht de eindtand op vier tegen één. Scheidsrechter Fimme Weusten die een uitstekende wedstrijd floot blies de wedstrijd af en zo kon de voetballers hand in hand het applaus van het publiek in ontvangst nemen.

Koploper

De trotse toeschouwers wisten nog niet dat met de winst de koppositie in de hoofdklasse was zeker gesteld. Met de overwinning tegen ’t Zand en het verlies van Sarto werd de voormalige aanvoerder naar de tweede plaats gedwongen en is alle spanning weer terug in de competitie. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft VOAB goede kansen op het kampioenschap. Voor trainer Cees betekent dit druk op de schouders en het hoofd koel houden. Hij moet onze jongens op scherp houden en het kritische publiek tevreden met opbouwend voetbal. De trainer keek in ieder geval tevreden terug op de wedstrijd en benadrukte de teamprestatie: “We hebben dit als team gedaan, mannen”. De jongens en meid waren al snel weer gevlogen na de overpeinzing van de trainer.  Om buiten een potje te voetballen natuurlijk.

Komt dat zien op de velden van VOAB,

Marc Feringa