Dynamo Kiev wint Joris Mathijsen Cup 2022
Na 3 jaar (door de corona-perikelen) rolde de bal eindelijk weer op de Joris Mathijsen Cup.
Veel profclubs uit Schotland, België, Oekraine, Polen, Duitsland en Nederland hadden met hun onder 11 team de weg naar V.O.A.B. weten te vinden. Het deelnemersveld van 32 teams werd voor de rest aangevuld met regionale teams met hun onder 12 teams. Dit om het kwaliteitsverschil tussen de profclubs en amateurteams te nivelleren.

Defile
Ondanks de slechte weervoorspellingen zijn de weergoden ons in de ochtend gunstig gezind.
Terwijl het zonnetje schijnt worden de 32 teams voorgesteld aan het vele publiek wat op het toernooi is afgekomen.

Als eerste komt de winnaar van 2019 SV De Meern het veld op en overhandigt de Joris Mathijsen Cup 2022 terug aan de organisatie.
Het 2e team en 3e team dat het veld opkomt is Dynamo Kiev (spelen met 2 teams op het toernooi). Uit de staande ovatie van alle aanwezigen op het toernooi blijkt hoeveel respect er is voor deze gevluchte kinderen.

Aan het einde van het defilé volgt er een minuut stilte voor het overlijden van de ontvoerde 9-jarige Gino uit Geleen.

Wethouder Tess van de Wiel begroet de deelnemers in hun moedertaal en opent het toernooi definitief.

Poulefase
In de poulefase geven de beide teams van Dynamo Kiev direct hun visitekaartje af (V.O.A.B. JO12-1 is met 5-0 een maatje te klein). Naast beide teams van Kiev blijven heel knap de amateurteams van vv Bavel, vv De Meern en Koninklijke Berchem Sport zonder puntenverlies. Samen met 11 andere teams plaatsen zijn zich voor de Champions League.

V.O.A.B. JO12-1 verliest in de poulefase in een gelijk opgaande wedstrijd met 1-0 van Lommel SK en met 3-0 van FC Twente/Heracles Jeugdacademie. Ons team zal dus verder strijden om de titel in de Europa League.

Pers en scouts aanwezig
Mede door de situatie in Oekraïne is de deelname van Dynamo Kiev heel bijzonder. Het Brabants Dagblad, Omroep Brabant en NOS Radio Journaal zijn naar ons sportpark gekomen om een reportage te maken over het Oekraïense team. Zie hieronder de artikelen en reportages

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4097730/dynamo-kiev-voetbalt-mee-in-goirle-als-ze-alleen-zijn-worden-ze-stil

https://www.bd.nl/tilburg-e-o/gevlucht-jeugdteam-dynamo-kiev-wint-voetbaltoernooi-van-voab-in-goirle~aee94c88

https://www.facebook.com/voabgoirle/?hc_ref=ARSRSE0DRHhnrA4o5CxACQ2Ef0G-DWFcW38wzTrqVxBJ4FBksHSK0-2Aq4yZj9_6T44&fref=nf&__tn__=kC-R


Naast de belangstelling voor de Oekraïners stonden ook andere spelers in de belangstelling. Er waren diverse scouts, waaronder die van Ajax en PSV, op het toernooi afgekomen. Hopelijk horen wij over enkele jaren dat er een Nederlands Elftal speler is ontdekt tijdens ons toernooi.

Waterballet in de finale wedstrijden
Net voor de pauze begint het zachtjes te regenen. De lunch voor spelers en trainers tijdens het rustmoment wordt door V.O.A.B. verzorgd.
Tijdens de lunch stopt het met zachtjes regenen en valt het met bakken uit de hemel.
De organisatie besluit de finalewedstrijden 10 minuten later te laten beginnen, aangezien het dan weer normaal regent.
V.O.A.B. treft in een waterballet Roda JC en verliest met 5-1. Naast Roda JC blijven Dundee United, FC Twente/Heracles, Eindhoven Amateurs, Zaglebie Sosnoswiec, Cercle Brugge, Unitas’30 en RFC Seraing strijden om de 1e plaats in de Europa League.

In de Champions League plaatsen de volgende teams zich voor de kwartfinales:
OH Leuven, De Graafschap, Berchem Sport, Helmond Sport, KV Mechelen, Dynamo Kiev 1 en 2 en Lommel SK zich voor de kwartfinales.

Voor de plaatsen 9 tot en met 16 in de Europa League speelt V.O.A.B. tegen OJC Rosmalen. Met een een mooie 5-0 overwinning gaat V.O.A.B. in de volgende ronde spelen voor de plaatsen 9 t/m 12 in de Europa League.

Op velden 2 en 3 staat inmiddels heel veel water en zien we na doelpunten bij diverse teams buikschuivers á la Pierre van Hooijdonk. Sommige glijden meters ver door.

In het hoofdtoernooi winnen Lommel, Dynamo Kiev 1, De Graafschap en Dynamo Kiev 2 hun wedstrijden. Deze teams weten nu zeker dat ze met minimaal een beker naar huis gaan.

De volgende tegenstander V.O.A.B. is het Brusselse Union St. Gilloise. Helaas wordt deze wedstrijd met 0-3 verloren en zal V.O.A.B. haar laatste wedstrijd om de 11e plaats gaan spelen in de Europa League. Unitas’30 (winst op Roda JC) en Cercle Brugge (winst op FC Twente/Heracles) plaatsen zich voor de finale.

De halve finale in de Champions League tussen De Graafschap en Dynamo Kiev 1 is een hele spannende en wordt door de Oekraïners met één goal beslist. Het andere team van Kiev wint overtuigend met 4-0 van Lommel. Er zal dus een Oekraïense finale gespeeld gaan worden.

De strijd om de 11e en 12e plaats in de Europa League wordt door V.O.A.B. met 3-1 gewonnen.
Het team van Lars Bierens en Emrah van Hees behaalt een 11e plaats en is een hele mooie ervaring rijker.

Finales
De finale in de Europa League wordt na 1-0 overwinning op Unitas’30 (knappe prestatie van deze amateurclub) gewonnen door Cercle Brugge. In de strijd om de 3e plaats wint FC Twente/Heracles van Roda JC.


Voor dat de finale van de Champions League aanvangt weten we dus al dat de grote Joris Mathijsen Cup meegaat naar Polen, waar de spelers verblijven sinds de oorlog. Hopelijk gaat de beker zo snel mogelijk naar Kiev (hetgeen betekent dat de oorlog ten einde is).
In een onderling onderonsje wint Team 1 van Kiev met 3-1 van Dynamo Kiev 2.

Op de foto zien jullie de winnaars van Dynamo Kiev gezamenlijk op de foto staan.

Eindstand Champions League:
1. Dynamo Kiev Team 1
2. Dynamo Kiev Team 2
3. De Graafschap
4. Lommel SK
5. OH Leuven
6. Helmond Sport
7. Kon. Berchem Sport
8. KV Mechelen
9. SV Zulte Waregem
10. NAC Breda
11. STVV Sint-Truiden
12. VV De Meern
13. K. Beerschot VA
14. SV Reeshof
15. VV Bavel
16. Kon. Lyra-Lierse

Europa League:
1. Cercle Brugge
2. Unitas’30
3. FC Twente/Heracles Jeugdacademie
4. Roda JC
5. Zaglebie Sosnoswiec
6. RFC Seraing
7. Dundee United
8. FC Eindhoven Amateurs
9. Waasland-Beveren
10. Union St. Gilloise
11. V.O.A.B.
12. Jong Brabant
13. MVV Maastricht
14. OJC Rosmalen
15. RBC Roosendaal
16. BV Werther

Donatie actie
De afgelopen weken hebben wij via Help dit Oekraïens Jeugdvoetbalteam! - Steunactie gedoneerd voor het jeugdteam van Dynamo Kiev.Na afloop van het toernooi hebben wij de opbrengst van € 2.500,00 overhandigd aan Serhii Bondar (trainer van het jeugdteam). Aan de reactie van het team was duidelijk te zien dat ze compleet verrast en blij hiermee waren. 

Dankwoord
Graag wil de organisatie Eetkaffee Mozes, Albert Heijn Van Hogendorpplein, ACE Media, Keurslagerij Van Hest en Scholtze Horecagroothandel, Rabobank Nederland, T-Recs Media, Grafisch Bureau EM Design, Leo Alkemade, Sporthal De Wissel, de tolken, Gemeente Goirle en alle V.O.A.B. vrijwilligers bedanken voor hun medewerking.

De echte helden waren echter de spelers en scheidsrechters in het enorme slechte weer.
Wat een doorzettingsvermogen.

Door de samenwerking tussen alle bovenstaande partijen kunnen we terug kijken op een geslaagd toernooi.

Op naar de Joris Mathijsen Cup 2023, die wordt gehouden op zondag 28 mei 2023 (1e pinksterdag)
Tot dan!!!!