29-04
Tot nader order het kunstgras NIET gebruiken.
Terug naar overzicht
Nadere kennismaking met Ivo van Moergestel
29-08-2023
Selectie
Nadere kennismaking met Ivo van Moergestel

Ik ben Ivo van Moergestel, 51 jaar, geboren en woonachtig in het dorpje Teteringen, nabij Breda, samen met mijn vrouw Wendy en de twee kids Lotte (17 jaar) en Jort (15 jaar).
Wat betreft mijn studie, heb ik eerst het CIOS in Goes afgerond en daarna de A.L.O. in Tilburg.

In mijn voetbalcarrière heb ik bij 3 verschillende verenigen mogen spelen, en wel, vv D.I.A in Teteringen, TSC uit Oosterhout en DESK in Kaatsheuvel.

Tijdens deze voetbaljaren was ik ondertussen ook coach bij de KNVB van verschillende selectie teams, jeugdplan Nederland. Vanaf 2000 ben ik een paar jaar regiocoach geweest van de regio Breda. Daarna 3 jaar jeugdtrainer geweest bij Willem II, 3 jaar bij NAC Breda en hoofdscouting bij de jeugd van NAC Breda. Ondertussen mijn TC 1 ( UEFA- A) behaald.

Na al deze jaren bij de jeugd, ben ik verhuisd naar het seniorenvoetbal, hoofdtrainer bij v.v. Moerse boys Zundert, v.v. Rijen, Rkvv JEKA Breda en nu dus sinds een paar weken bij VOAB.

Wat doe je naast VOAB nog meer in het dagelijks leven?

In het dagelijks leven ben ik docent op CURIO Sport en Bewegen in Breda. Voorheen was dat CIOS Goes Breda. Daar ben ik docent van het profiel en keuzedeel voetbal, studenten kunnen dan in het 2e leerjaar de pupillen en junioren en in het 3e leerjaar UEFA C cursus van de KNVB volgen. Dit omdat ikzelf ook nog KNVB docent ben.

Verder vind ik het ook erg leuk om buiten het voetbal op de racefiets te klimmen en wat kilometers te maken. En natuurlijk de twee kids opvoeden en gezellig samen zijn met mijn vrouw.

Welk team ga je trainen?

V.O.A.B. 1 trainen en coachen.

Wie zit er verder nog in het begeleidingsteam en heb je nog een vacature?

Tim Bouterse assisteert mij bij de trainingen op dinsdag, donderdag en in het weekend bij de wedstrijden. De keepers worden getraind door Bram. De teammanager is Jan met ondersteuning van Ad. De verzorging wordt op dinsdag verzorgd door Paul, donderdag en zondag door Joanny. Op zondag wordt er gevlagd door Patrick of Hugo. Verder heb ik natuurlijk veel contact met Mattijs, de trainer van VOAB 2.

Door wie ben je in de praktijk geïnspireerd en wie zijn voor jouw voorbeelden?

Als voetballer was ik altijd wel gecharmeerd van Marco van Basten, Dennis Bergkamp. De manier van bewegen, balcontrole, loopacties en vooral de doelpunten. Voorbeelden van trainers zijn voor mij vooral de trainers die ook een pedagogische achtergrond hebben, daarbij denk ik vooral aan Louis van Gaal, Foppe de Haan, Guus Hiddink.

Wat kunnen de spelers van jou leren?

Spelers van deze leeftijd kan je vooral nog het tactische element verder ontwikkelen. De technische vaardigheden hebben ze in hun jeugd jaren moeten ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat ze dit al onder de knie moeten hebben.

Ik wil ze graag verschillende manieren van aanvallen en verdedigen aanleren. Hoe ga je de opbouw verzorgen, hoe ga je komen tot kansen creëren. Ik zou graag willen zien dat dit gebeurt door combinatie voetbal met positie wisselingen, lopende mensen, diepgaande spelers. Dat kan altijd op verschillende manieren, waarbij mijn motto is, de lange bal hanteren is de laatste optie.

Wat betreft verdedigen, hoe ga je de opbouw verstoren van de tegenstander, hoog druk zetten met je drie spitsen of met je tienen. Of hierbij inzakken en de tegenstander laten komen. En hoe ga je er uiteindelijk voor zorgen dat je doelpunten tegen voorkomt.

Wat verwacht je van komend seizoen en wanneer is het seizoen geslaagd?

Goh, dat vind ik altijd zo’n vraag, pffff. Het seizoen voor VOAB is geslaagd als wij directe handhaving realiseren. Want ook dit jaar is er weer een verscherpte degradatie-regeling. Voor mij persoonlijk zeg ik, met goed voetbal het linkerrijtje halen. En wat is dan weer goed voetbal? Door middel van combinatie-voetbal komen tot overwinningen.

Hoe ziet jouw training ongeveer eruit en heb je tips voor de medetrainers binnen VOAB?

We beginnen altijd met een algemene warming up, dit kan zowel met als zonder bal. Daarna op de dinsdagen veelal kleine partij, positie spelen. Zowel met als zonder keepers. Dit vanwege de conditionele prikkel.

Op donderdag een team-tactische training, oefenvormen vanuit de verschillende teamfuncties (opbouw van achteruit, komen tot kansen creëren, samenwerking middenvelders, hoe opbouw tegenstander verstoren). En altijd afsluitend met een grootte partij van 9v9, 10v10.

Tips

Bereid je training altijd voor op papier, zorg dat je bij positie spelen/partijspelen werkt van uit een basisformatie, gooi niet alles door elkaar. Dit bij de jongste jeugd juist weer wel. Geef een oefening de tijd, laat ze eerst even de gang gaan, observeer en ga daarna het eventueel aanpassen.

Let hierbij ook op je coaching, wat heeft wel zin om te zeggen en wat niet. Geen loze coaching opmerkingen van harder rennen, harder schieten, enz. Blijf bij wat je ze wilt bijbrengen.

Wat betekent VOAB voor jou?

VOAB staat bekend als een goed georganiseerde club, met een goeie jeugdopleiding. En waarbij het 1e en 2e op een mooi niveau spelen. Waar ik heel veel zin in heb om daar het komend seizoen van deel uit te maken.

Wat wil je verder met ons delen?

Ik wens iedereen een heel fijn, sportief en vooral gezond voetbalseizoen toe. Ik hoop jullie allemaal te zien langs de lijn bij V.O.A.B. 1.